Redirecting
INICI

Resum xerrada : La fotografia art i/o passió

Correu electrònic Imprimeix

El passat 01/12 és va realitzar la xerrada del conegut fotògraf Terrassenc Francesc Muntada i Sagrado a la sala Jacint Morera de la nostra entitat.
El resum de la seva biografia fotogràfica ja la varem publicar a la nostra noticia anterior.

Va ser una xerrada i col.loqui molt interessant, que es complementava amb les imatges que anava projectant.

A continuació podeu llegir el resum de la seva xerrada :

Va començar la xerrada mostrant les definicions de diccionari de les paraules ART i PASSIÓ.
A la paraula art hi havia moltíssimes definicions, però no el concepte de professió ni la de creativitat. Per passió ens va remarcar la definició de que és una emoció, que es va inclinant vehement envers una cosa. D'altra banda dins la definició de fotografia, no n’hi ha cap que parli d’art.

alt
Fent un punt i apart ens va comentar que la seva passió per la natura i la fotografia li venia dels estius de quan era petit a Vacarisses jugant per la muntanya. També per Greixer amb les muntanyes més altes i amb un altre paisatge. Aquesta passió es va complementar amb el descobriment dels ocells i les plantes, gràcies a la seva companya Cecilia, biòloga, i que també era amant de les muntanyes.

Li va agradar la fotografia per dues vessants bàsiques: que calia una tècnica i per la part creativa que tenim tots a dins nostre i que cal saber-la treure.

Concretament fotografiar la natura és captar allò que els humans encara no hem modificat, això és segons en Francesc la Natura amb majúscules.

Dins la natura hem de considerar:
  • Fauna silvestre: que hi cal molta paciència, coneixement dels llocs adequats i èpoques de cada tipus d’animal. 
  • Plantes: trobar el lloc adequat des d’on situar l’objectiu. 
  • Paisatges: Cal estar en el lloc adequat en el moment adequat a la millor hora per la llum de mati o de capvespre, cal de vegades tornar-hi més d’un cop. 
  • Nit: Els estels, la lluna i bàsicament la Via Làctia són objectius molt temptadors. 

Aquí va fer-nos una pregunta: "El paisatge és objectiu o subjectiu? Segons en Francesc la fotografia que fem és totalment subjectiva en base a la situació, enquadrament, intensitat, colors, etc. que hem triat. Tots aquest aspectes fa la foto subjectiva i hi dóna la personalitat del fotògraf. En la part tècnica cal buscar-hi les millors condicions, com poden ser unes boires, la neu en llocs poc habituals, amb un cel seré buscar-hi un primer pla, etc. Comentaris que anava complementant amb unes magnífiques fotos molt aclaridores de cada aspecte. 

A continuació ens va explicar que ell no és considerava artista, ja que l’artista crea una obra i és aquesta obra la seva finalitat. En Francesc va seguir comentant que seva intenció és despertar emocions a través de la fotografia, vol ser un comunicador de sensacions. La seva finalitat és que el qui miri les seves fotos digui: quin paisatge, quin llac, quin cim, etc, no que digui quina foto més maca. 

El diàleg amb el públic va ser immediat: Art, artista, artesà, aficionat, professional,..... Que és més important la composició, la mirada del fotògraf, que unes sofisticades màquines fotogràfiques? Que evidentment això no treu que hi hagin fotògrafs igual que artistes bons i dolents.

Dins la pregunta de si els programes de retoc actuals disminuïen la importància del fotògraf, en Francesc va indicar-nos que no ho veu d’aquesta manera, doncs abans amb l’analògic també és triava la sensibilitat de la pel·lícula, el temps de revelat, etc.

La passió podem afirmar que hi és quan es vol seguir millorant i fer quelcom de positiu.